Eder Lanttant - Mickan Thor


Afternoon Tea i lantgårdens café

Det brinner välkomnande i såväl braskamin som fotogenlampor när jag kommer till Ågårds Lantgårdscafé. Ägaren, som kallas Kulan, håller som bäst på att tända ljusen inför fikastunden som hägrar när tjejerna bakat alla scones och fixat snittar och kakor, den ena mer stilfullt dekorerad än den andra.

Det vilar en skön stämning i lokalen som är möblerad med charmfulla loppisfynd från golv till tak. Alexandra och Nathalie arbetar samspelt och effektivt i köket där en skön harmoni råder.

–Kärleken till mat har vi alltid haft, både att äta och att laga. Men kärleken till människor och att få samla andra runt mat och glädje är viktigt, säger Alexandra.


Det var när lantgårdscampingens café stod tomt som Alexandra och Kulan pratade om att satsa på någon verksamhet i lokalen som temakvällar och fikabuffé. Man skulle inte satsa några stora pengar eller annonsera, utan bara marknadsföra sig via sociala medier och genom vänner.

–Ett vad slogs med Kulans son Jimmy om att det skulle bli 1000 följare på Facebook och när den siffran nåddes fick Jimmy krypa till korset och snällt bjuda på champagne.

Från första stund har intresset för lantgårdscaféet varit mycket stort.


–Då vi båda har andra heltidsarbeten har vi bara öppet här i caféet vid ett eller två tillfällen i veckan. Det gör att vi ofta är fullbokade långt, långt innan våra arrangemang går av stapeln.


Arrangemangen som Alexandra pratar om kan vara allt ifrån afternoon tea, brunch, söndagsmiddag, bröllop, födelsedagskalas, företagsevent och smörrebröd till olika härliga matlagningsaktiviteter i grupp.

Nu börjar skänken innanför det soldränkta fönstret bli färdigdukad med flera sorters scones, sylt, marmelad och massa annat gott. Det börjar tjoa ute på verandan och snart börjar stora och små välla in i stugvärmen. Var och varannan gäst ger glada tillrop över de många goda dofter de möts av när Alexandra och Nathalie välkomnar till Afternoon tea.

Ja, tänk vilken kärlek, värme och gemenskap som vi får förmånen att uppleva när vi samlas till gille, fröjd och gamman i matlagningens och bakningens tecken.


MatGlädje och BakGlädje när det är som bäst …

Trots att efterfrågan är stor har man inte ambitionen att satsa mer tid på caféet.


–Detta ska förbli en bisyssla för att vi ska bevara glädjen och inspirationen i arbetet och på så här vis hoppas vi både orka och vilja fortsätta göra detta i många år till.


–Vi är tacksamma för varje gäst, för varje tillfälle till samtal, för att vi får glädja människor med vår mat och för de stammisar och vänner som vi fått under årens lopp.